Visita al servei de menjador

bannerIMG_20150130_132904

Divendres 30 de gener de 2015

Avui dos membres de la Comissió de Menjador de l’AMPA, Albert Branchadell i Robert Soro, hem tingut una nova reunió amb la representant de l’empresa ALCOES, Càrol Cayuelas, en el marc del seguiment del pla de millora aprovat per l’AMPA, l’empresa i la direcció de la Poveda.

La reunió d’avui ha estat diferent de l’anterior perquè els membres de la Comissió hem aprofitat l’avinentesa per a observar en directe el funcionament del servei des del primer torn i hem dinat amb els nens i nenes del tercer torn (5è i 6è).

Abans de l’observació ens hem entrevistat amb la Càrol i la dietista d’ALCOES. Hem pogut veure els vuit menús que es preparen cada mes (des del menú estàndard fins al menú per a persones al·lèrgiques a la proteïna de la llet), que per cert caldrà anar penjant habitualment al web de l’AMPA; hem parlat breument del format adequat dels documents que s’han de penjar, i hem conversat llargament amb la dietista.

La conversa ha començat amb el tema de la tilàpia, un peix que genera dubtes ètics i dietètics en algunes famílies. La dietista ha recordat que temps enrere es va retirar el panga i la perca dels menús, i diu que si convé es pot retirar també la tilàpia, tot i que es difícil substituir-la per algun altre peix que els nostres fills i filles puguin acceptar de bon grat. Ha remarcat que des del punt de vista de Sanitat la tilàpia és perfectament apta per al consum i des del punt de vista dietètic té menys greix que el salmó o la tonyina. Nosaltres hem demanat que es verifiqui l’origen de la tilàpia que es compra, a fi d’assegurar-nos que en el procés de producció, emmagatzematge i transport no s’incorre en l’explotació de treballadors o treballadores.

Arran del tema de la tilàpia hem parlat de la possibilitat de provar nous peixos; per exemple, cada mes es podria introduir un peix nou. Per no focalitzar en el pobre peix, hem acabat parlant de la possibilitat d’introduir cada mes un plat nou, que apareixeria com a destacat al menú i la recepta del qual podria aparèixer al blog del menjador. També s’ha parlat de la possibilitat d’introduir enciams que no siguin sempre del tipus iceberg, que no és precisament el més saborós.

Aprofitant la conversa la dietista ha explicat els criteris amb què s’elaboren els menús. Per exemple, es proposa que cada setmana es mengi peix un dia i que sigui variat. Els arrebossats es limiten a un per setmana, els fregits a dos al mes; els plats precuinats, a tres com a màxim al mes. També ha explicat el criteri per a dissenyar les racions: suposant que la ració d’un adult és 1, les criatures de 3-6 anys mengen una ració de 0,6; les de 6-10, una ració de 0,8; i les de 10-12 una ració d’1.

Per acabar, la dietista s’ha posat a disposició de la Comissió de Menjador per anar parlant de les possibles novetats esmentades i per debatre qualsevol qüestió que sorgeixi.

Screenshot_2015-01-30-13-39-35Un cop acabada aquesta part ha començat la visita pròpiament dita. En primer lloc, hem vist les criatures de P-3, que dinen a les seves aules i reben el suport voluntari i rotatori d’alumnes de 6è. La majoria de criatures ja havien acabat i es pot dir que entre elles regnava el bon humor. No hem observat cap situació anòmala. Després hem visitat l’aula habilitada com a dormitori de P-3, on es produeix el miracle de 40 criatures fent la migdiada al mateix temps. A continuació hem baixat al menjador, on estava acabant de dinar el primer torn (P-4 a 1r) i es disposava a entrar el segon (2n a 4t). La sensació general és que tot procedia de manera ordenada, sense cap més alteració que la curiositat despertada per la visita inesperada de dos pares-inspectors. (Un nen ha preguntat a un de nosaltres: “¿Tú qué tipo eres?”) Des del punt de vista acústic, hem pogut comprovar sonòmetre en mà que el soroll ambiental no superava el llindar del 85 dB.

Avui hem tingut la pega que no hem pogut observar els desplaçaments del pati al menjador i del menjador al pati ni la dinàmica del pati, perquè el Consorci havia prohibit que es fessin activitats a l’aire lliure per l’alerta de vent (un vent, tot cal dir-ho, que no s’ha presentat). Després de visitar els magatzems de la cuina (espai una mica limitat però suficient) i de comprovar l’estat lamentable del racó que hi ha al darrere (entre els magatzems i l’antic accés del servei d’acollida), que no queda clar qui ha de mantenir, ha arribat el moment culminant del dia: ens hem posat a la fila de 6è, hem entrat al menjador quan la monitora encarregada ens ha autoritzat a passar, ens hem rentat reglamentàriament les mans (prèviament havíem parlat de la conveniència de substituir l’eixugamans o com es digui tèxtil per un de paper), hem agafat les nostres safates, el nostre tovalló, els nostres coberts, el nostre got i la nostra ració de pa i les cuineres ens han servit el dinar. IMG_20150130_132402Asseguts al costat de nens de 6è molt sociables, hem menjat crema de verdures, canelons gratinats i una poma. Certament, el menjar posat en aquestes safates d’astronauta no llueix tant com en una vaixella de porcellana, però tant la quantitat com la qualitat ens han semblat més que acceptables per a un menú escolar. Hem declinat la possibilitat de repetir del primer plat (possibilitat que s’ofereix a totes les criatures) i tampoc no hem estat al cas de la possibilitat extraordinària d’obtenir un caneló addicional (de la qual s’han beneficiat extraordinàriament alumnes de 6è), entre altres coses perquè un grup d’aquestes alumnes ens havia de fer una entrevista que a hores d’ara, si la providència no ho impedeix, ja deu estar penjada al blog del menjador.

En resum, la visita ha estat molt útil per a familiaritzar-nos amb el funcionament del servei (amb el handicap de l’alerta per vent) i comprovar de primera mà la qualitat del menjar, la satisfacció general dels comensals i el bon clima entre alumnes i monitores.

No cal dir que si aquest breu resum us sembla insuficient, ens podeu contactar perquè us fem tots els aclariments addicionals que calguin.

Please follow and like us:
Pin Share